YARATICI DÜŞÜNCE VE YAZI ATÖLYESİ

Eğitmen: Lara Lakay

Yaratıcılık kavramına, bir “bağ kurma, ilişkilenme, yarenlik etme” hali ile bakan bu atölye çalışması katılımcılara kişisel, sanatsal, duygusal, ilişkisel örüntülerinden ilham alarak yaratabilmeleri için yol haritaları gösterir.

Konvansiyonel bir yazarlık atölyesi değildir. Felsefe, sanat tarihi, şiir, edebiyat, dil bilimi, sinema, müzik, sosyoloji ve performans gibi farklı disiplinlerle kurulmuş düşünsel bir çatıya sahiptir. Bol sohbet, bol okuma ve kelime örücülüğü ile alternatif bir deneyim alanı sunar. 

Yazıyı yaratıcı bir pratik olarak gündelik hayatında daha çok kullanmaya hevesli, kalıpların dışında akıl yürütmeye meraklı herkesin katılımına açıktır. Belli bir katılım şartı yoktur.

Bilgi için: info@dolkunprod.com

PROGRAM

1. Oturum: Yeniden Görmek (Düşünsel Oturum)

Katılımcılar ile ilk oturumda “yeni, modern, medeni, rönesans, gelenek, klasik, yaratıcılık” ve benzeri kavramlar üzerinden kültürel ve gündelik bağlamda bir tartışma ortamı oluşturulur. Kültür ve sanatsal yaratıma bakış açılarının paylaşıldığı bu oturumda şehirle, imgelerle, şiir, sinema ve edebiyat örnekleriyle grubun düşünsel çerçevesi dile dökülür. Yeni kelimeler yaratılır, şehrin damlarına konacak modern mitolojik kahramanlar yaratılır.

2. Oturum: Gerçeği Bükmek (Sanatsal Oturum)

Sanat akımlarında ‘görülen’ gerçeğin, ‘hissedilen’ gerçeğe dönüşmesi mümkün oldu. Sanat tuvalin dışına çıktığında ne oluyor olabilir? Parçalardan bir bütün nasıl oluşturulur? Şiir bu noktada nerede duruyor? Fragmanlar nasıl birleşir? Katılımcılar bu oturumda, rönesans ve takibindeki sanat akımlarından örnekler, Türk folkloründen anlatılar ve ilham ile gerçekliğin değiştirdiği kişisel ve toplumsal boyutlar üzerinden, gerçek ve gerçek dışı kahramanlar, mekanlar, olaylar yaratmaya sürüklenir.

3. Oturum: İmaj, Yazı ve Müzik (Pratik Oturum)

Barthes’ın 1977’de yayımlanan klasiği “İmaj, Müzik ve Yazı” eserine atıfta bulunan üçüncü oturum, görsel-metinsel pratiklerin doğası ve yaratıcı yazarlık üzerine eğilen pratikler; meditatatif ve analitik yazı oyunlarıyla doludur. Katılımcılar seçtikleri görseller üzerinden hem deneysel bir hikaye anlatımı metodu kullanır, hem de eleştirel, kutlayıcı, araştırmacı ve düşsel bir alana giriş yapar.                           

 4. Oturum: Ben ve Öteki (Kişisel Oturum)

Atölyenin son oturumu, bütünsel bir yaklaşımla, önceki oturumun görsellerle kurulan hikaye yaratım çalışmasının devamıdır. Nitekim bu son çalışma katılımcının kendi arşivleri, kişisel arkeolojileri ile çalışmalarına olanak sağlayacak sorular ve metotlar sunar. Kahraman,  hem kendi benliğini sorgular, hem de “öteki” ile tanışacağı alana giriş yapar. Ufak bir akşam yürüyüşü, kutlama ve paylaşımlarla atölye sona erer.

LARA LAKAY KİMDİR?

İstanbul’da doğdu. Beyoğlu İtalyan Lisesi akabinde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Sanat Yönetimi lisans programını tamamladı. Erasmus ve ardından Master öğrencisi olarak IUAV ve Venedik Ca’ Foscari Üniversitelerinde Görsel Sanatlar ve Kültür Kuram ve Ekonomisi eğitimleri aldı.

2011 senesi itibariyle Türkiye’de ve yurtdışında kültür-sanat projelerinde yer almaya başlayarak, editörlük, çevirmenlik ve yaratıcı danışmanlık yaptı. Hindistan, Balkanlar, Avrupa gibi farklı coğrafyalarda gönüllü hizmetlerde vakit geçirdi.

Çalışma alanını son yıllarda kültürel ve küratöryel calışmalar, imaj-yazı ilişkisi, şiir ve imgebilim üzerinde yoğunlaştırarak kişisel ve bağımsız yazarlık ve sanat pratiklerine döndü.

Oto-kurmaca anlatı kitabı “Yoli ve Mo” 2022 senesinde yayımlandı. “Bugün Günlerden Bilmem Ne?” başlıklı yaratıcılık üzerine konuştuğu podcast yayını, eş-kurucusu olduğu sofra ve sohbetli kültür girişimi “Masa da Masa” ve farklı yaş grupları için teorik ve pratik içerikler tasarladığı atölyeleri 5 senedir faal. Şu sıralar ikinci kitabı ve video ile uğraşıyor, farklı yayın ve projeler için bağımsız yazarlığa devam ediyor.

Previous
Previous

Çarşıdan Aldım Bir Hikaye 2

Next
Next

Kukla Oynatım Atölyesi